Bygg upp en basgarderob av skjortor

Skjortan är ett av de viktigaste plaggen mannen har i sin garderob. Men mer än en skjorta behövs för att känna sig säker att man har den rätta för varje outfit och situation. Hur många skjortor man behöver för att vara helt garderad blir något av en diskussionsfråga, men kan bli en intressant sådan. Här ger vi några grundläggande tips på måsten och borden.

Dressade skjortor

Den dressade skjortan är ofta gjord av ett något glansigt, enfärgat tyg och är lite längre då den är menad att stoppas ned i byxorna. Den kommer ofta en klassisk krage eller en cutaway som fungerar bra att bära slips till. Så fort klädkoden säger kostym är detta skjortan man använder. Och med tanke på antalet tillställningar som säger detta kommer dessa skjortor att se stor användning. Satsa på åtminstone två vita och välj gärna några färgade också efter eget tycke. Det finns många olika skjortor att välja mellan. Att begränsa sig själv blir helt enkelt inte roligt i längden.

Vardagsskjortor

När man inte behöver vara uppklädd får man många gånger en väldigt stor frihet i vilken skjorta man kan välja. Enfärgad eller mönstrad spelar föga roll för dessa skjortor men många mer avslappnade skjortor har mönster eller är flerfärgade på ett eller annat sätt. Karakteristiskt för dessa skjortor är också att de är något kortare så man behöver inte stoppa in dem. De kommer dessutom ofta med button down krage, vilket man normalt sett inte bör bära slips till. Men de kan även ha så kallad mandarin krage. Just eftersom dessa skjortor är mer ledig variant bör man välja ut dem efter vilka kläder man har att bära till. Med andra ord passa ihop färger och mönster på ett bra sätt.