Klädval vid utomshusträning

Oavsett vilken form av utomhusträning du tänker utföra, behövs rätt kläder för väder och gradtal. Med genomtänkta klädval så spelar vädret mindre roll och träningen blir roligare. Funktionskläder lämpade för sport och årstid är bra val i garderoben, liksom skor efter årstid.kläder

Sommar

På sommaren kan ett par svala tunnare sockor vara alternativet, då svettiga fötter kan generera skavsår. Beroende på väder och vind krävs lite olika av dina kläder. Är det en varm sommardag kanske ett linne räcker, gärna i funktionsmaterial då det andas mer än vanliga material gör. Kanske trivs du bäst i shorts, men det finns också bra byxor i funktionsmaterial, liksom keps som skyddar mot solens starka strålar och samtidigt håller håret på plats. En bra jacka kan vara nödvändig under blåsiga träningspass och det finns de som både håller vind och regn ute.Ett par ordentliga skor är en bra investering. De skonar dina knän, fötter och höfter och minskar risken för skador som tex benhinneinflammation. Beroende av vad du tänker träna finns det lite olika typer att välja på. En allround sko kan passa bra om du tänker träna lite olika. Var noga med vart du köper dina skor, välj en riktig sportshop så du är säker på att det är bra kvalité. Sportamore.se är en av de största sportsajterna i Sverige och vet hur viktigt det är med bra skor för skön träning.

Vinter

För vinterträningen krävs lite mera tänk när det kommer till dina kläder. De ska skydda mot olika köldskador men bör inte vara värmande i sig. Lager på lager i gärna tre skikt när det är kallt, är att föredra. Det inre som ska transportera bort fukten från huden och ut till det yttre, mellanlagret som ska fungera som isolering och det yttre lagret som ska skydda från snö, vind och regn. Ibland orkar inte det yttre lagret hålla undan fukten och det samlas således på insidan trotts att ventilation så som dragkedjor under armarna öppnats, så en del tycker att det är skönare att bara ta på det yttre lagret vid viloperioder.Klädvalet är dock personligt och måste betänkas och prövas ut individuellt. Detta då förändringar i temperaturen ute liksom i kroppen ändrar behovet av isolering. Som regel kan man dock ha att ge sig ut klädd så man i början fryser något. Klär du dig efter viloläge blir du förmodligen allt för varmt klädd då pulsen ökar och svettningarna kommer igång. Är du för varmt klädd så ökar risken för hypotermi avsevärt, när träningens intensitet minskar. På Aktivträning.se  tipsar man om att ha med sig ett äldre plagg på joggingrundan som man kan kasta av sig vid starten och plocka upp på tillbakavägen.Broddar till skorna eller ett par skor med dubb kan vara ett alternativ. Dock kan detta påverka tex löpsteget negativt, men förhoppningsvis behövs inte dubb under speciellt lång period. Löparssockor med bra uppsugningsförmåga finns att köpa i många sportbutiker idag och är speciellt bra på att transportera bort fukt, det finns även varianter som är bra på att hålla värmen. På huvudet behövs en bra mössa som sitter ordentligt och värmer bra. på händerna kan ett par handskar vara bra. Och eftersom vintern och hösten är så mörk är en reflex att rekommendera.