Skapar E-handel ett smalare mode?

Det finns en mängd olika faktorer som påverkar vilket mode som ska vara det gällande. En av dessa är internets framväxt. I och med att nästan samtliga svenskar idag har tillgång till internet både på datorn och på telefon har en helt ny marknad öppnats för små nischade klädbutiker som annars bara haft ekonomiska möjligheterna att ha en liten butik in någon av de större städerna i landet.

kundvagn

Idag spelar det ingen roll var butiken ligger och i de flesta fall vet inte ens kunden varifrån kläderna skickas. Man väljer vad man vill ha online och får det sedan hemskickat utan att reflektera över om butiken man handlat från legat i Stockholm eller Kiruna.

Tack vare tillgången till internet hos fler har även fler butiker kunnat etablera sig med ett speciellt nischat utbud. Samtidigt betyder det att personer som tidigare knappt haft möjligheten att köpa en kilt, ett nitarmband eller nätbrynja med ett Zlatan-tryck väldigt lätt kan handla detta online. Med större utbud och tillgänglighet har därmed efterfrågan också ökat.

Möjligheten att handla online har resulterat i stora förändringar gällande hur kläder köps in men även gällande modet på dessa. Det kan därmed sägas att internet har skapat ett ”smalare” och mer nischat utbud. Det är i alla fall en av de punkterna där internet har förändrat förutsättningarna för dagens mode.